KARAKTER

De Cane Corso heeft een imposante  verschijning met een aanhankelijk en uiterst trouw karakter. Een grote kameraad voor het hele gezin. Vreemden die kwaad in de zin hebben, zullen echter snel ervaren dat er ook andere kwaliteiten in dit ras schuilen. Als waak- en verdedigingshond weet de Cane Corso namelijk uitstekend zijn mannetje te staan.

 

Binnen het gezin is de Cane Corso zonder meer een zeer sociale, aanhankelijke en gemoedelijke hond. Tegenover onbekenden kunnen Cane Corso’s zich soms in eeste instantie behoorlijk terughoudend of zelfs argwanend opstellen. Zodra ze in de gaten krijgen dat het om ‘goed volk’ gaat, is het ijs vaak zomaar gebroken. Alleen mensen met verkeerde intenties moeten op hun hoede zijn. Een  Cane Corso zal namelijk alles doen om zijn erf en gezin te bewaken. Dit betekent niet dat hij onmiddelijk zal aanvallen, maar hij zal wel alles uit de kast halen om de ‘de indringers’ af te schrikken. Zo zal hij zijn haren overeind zetten en imponerend blaffen en grommen om het ongewenste bezoek op afstand te houden. Als deze serieuze waarschuwingen worden genegeerd, dan zou de hond zich genoodzaakt kunnen voelen om echt in te grijpen.

 

Een Cane Corso heeft een consequente baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. Hoewel het een behoorlijk zelfstandige hond is, kan hij in sommige situaties onzeker zijn en bevestiging of steun zoeken bij zijn baas. Cane Corso’s voelen hun baas feilloos aan. Een onzekere baas leidt gegarandeerd tot een onzekere Cane Corso.

 

In tegenstelling tot andere dogachtige rassen is de Cane Corso een verrassend atletische hond. Cane Corso’s zijn alert, levendig en sportief en hebben redelijk veel beweging nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

WAAKHOND VAN NATURE

Als je een Cane Corso aanschaft, haal je niet alleen een sportieve en trouwe gezinshond, maar ook een waakhond in huis. Waken zit deze viervoeter van nature in het bloed. Cane Corso’s zijn overigens niet overdreven waaks; ze slaan alleen aan wanneer het nodig is. Hoewel alle Cane Corso’s van nature goede wakers zijn, kan het waakvermogen van hond tot hond verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van de mate van waaksheid van de (voor)ouders van de hond, maar natuurlijk ook van de manier waarop hij wordt opgevoed. Cane Corso’s die als erfhond worden gehouden, ontwikkelen hun waaksheid over het algemeen sterker dan Cane Corso’s die als huishond worden gehouden.

 

GEZONDE WERKLUST

Van oudsher is de Cane Corso gewend om te werken. Die gezonde werklust is nog steeds één van de meest kenmerkende eigenschappen van dit ras. Er is geen hond die zich zo graag inzet voor zijn baas als de Cane Corso. Stokken en ballen apporteren, het erf bewaken of een pootje uitsteken bij het veedrijven, de Cane Corso doet het met volledige inzet en met heel veel plezier. Er zit echter ook een keerzijde aan deze eigenschap. Een ‘werkloze’ Cane Corso die zijn energie niet kwijt kan, kan namelijk in huis ongewenst gedrag gaan vertonen. Het is dus van groot belang – voor zowel baas als de hond – dat de hond dagelijks zijn portie beweging, uitdaging en ‘werk’ krijgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

FORMAAT EN GEWICHT

De Cane Corso is een middelgrote, fors maar toch elegant gebouwde hond. Zijn lichaam is opvallend krachtig en gespierd. Keurmeesters spreken ook wel over een ‘droge’ hond. Hiermee wordt bedoeld dat hij niet overdreven ruim in zijn vel zit. Daarnaast wordt ermee bedoeld dat de spieren van de hond dusdanig zijn ontwikkeld, dat deze duidelijk zichtbaar zijn. De schofthoogte van een volwassen reu ligt tussen de 64 en 68cm en die van de teef tussen de 60 en 64cm (de rasstandaard staat afwijkingen van 2 centimeter naar boven of naar beneden toe). Het gewicht van een mag schommelen tussen de 45 en 50 en dat van een teef tussen de 40 en 45kilo.